‘Hassailt gratis én grandioos’

22-07-2023

HASSELT – “Hassailt gaat weer een grandioos evenement worden…”, zegt organisatievoorzitter Kees van der Klocht stellig nu de laatste voorbereidingen zijn begonnen. Hij merkt dat Hasselt volop in de stemming raakt voor het vierdaagse nautische evenement. Ook zetten meer historische schepen dan aanvankelijk gedacht koers naar Hasselt.
“Veel scheepseigenaren en leden van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) meldden zich de afgelopen week nog. Omdat we het ligplan moeten afronden, hebben we de inschrijftermijn nu gesloten. Maar een ding is zeker: de grachten en de kades liggen straks vol met prachtige schepen. En die zorgen voor een nautische sfeer die zo bij het verleden van Hasselt past”, vertelt Van der Klocht.

Zeldzaam historisch decor
Dat is deels ook de reden dat de schippers graag naar Hasselt komen. Ze liggen straks vier dagen in een zeldzaam historisch decor. “Ze waarderen ook de gastvrijheid van de Hasselters. In Hasselt maken ze gratis gebruik van stroom en andere voorzieningen. En verschillende inwoners maken een welkomstborrel mogelijk. Bovendien zorgen veel Hasselters voor een prachtige aankleding. Rondom de grachten en zelfs in de nieuwbouwwijken zie ik al versieringen. Dat laat zien hoe Hassailt hier leeft.”

Kleinschalig en gemoedelijk
Maar ook veel regiobewoners bezoeken Hassailt. De organisatie rekent weer op vijftigduizend bezoekers, waarbij het zwaartepunt op de zaterdag ligt. “Maar het gaat ons niet om de aantallen, maar om de sfeer. Hassailt is kleinschalig en gemoedelijk. Je geniet hier van de schepen en van alle andere activiteiten. En het grote voordeel: wij vragen geen entree, Hassailt kost je helemaal niets. Dat pas ook bij het karakter van ons evenement.”

Veel muziek
Hassailt is dus gratis en grandioos. Naast het bezichtigen van alle deelnemende schepen zorgt de organisatie voor een gevarieerd programma met onder meer veel muziek. Zo geeft Hasselt’s Fanfare een concert met Martijn van Vuuren, brengt Seamus and the Horses zeemansliederen en klinken op zaterdag de liederen van shantykoren. Bijzonder wordt ook op vrijdag het carillonconcert met zeemansliederen.

Hassailt Markt
De zaterdag is de dag van de grote Hassailt Markt. Jonge bezoekers vermaken zich op vrijdag en zaterdag in het kinderspeelparadijs. Liefhebbers van de echte nautische sfeer moeten Hassailt zeker op vrijdagmiddag bezoeken. Dan staat het admiraalzeilen op het programma, waarbij het varende erfgoed het Zwarte Water op zoekt en op het water de Kamper Kogge begroet. Een dag later volgt de prijsuitreiking van dit schouwspel.

Opening op donderdag
Burgemeester Bilder van Zwartewaterland opent op donderdag 27 juli om 12.00 uur het evenement. Daarna varen de deelnemers de grachten van Hasselt binnen. Dat is misschien wel het favoriete Hassailt-moment van Van der Klocht. “Dan staan mensen rijendik langs de grachten en begroetten ze elk schip met een applaus. Voor mij blijft dat een prachtig gezicht. Maar daarna blijft het een paar dagen heel sfeervol in Hasselt. Daar hebben we allemaal heel veel zin in en we nodigen graag iedereen uit voor een bezoek aan onze Hanzestad.”

Volgend jaar een mini-Hassailt
Van der Klocht neemt na deze editie afscheid als voorzitter. Dat doet hij met een mooi vooruitzicht. Hasselt maakt volgend jaar namelijk een ‘mini-Hassailt’ mee. De LVBHB bestaat dan vijftig jaar en leden maken dan een tournee door Nederland. Van 17 tot en met 19 augustus 2024 liggen ze in Hasselt.

Kijk voor het volledige programma op: https://hassailt.nl/agenda

T
ekst: Erik Driessen
Foto: Hilbert Kroes

NIEUWSARCHIEF

Hassailt 2023 afgesloten met vrijwilligersavond

Het bestuur kan terugkijken op een zeer geslaagde editie van Hassailt afgelopen zomer.Dit was nooit ...

Lees verder

FOTOALBUM | HASSAILT IN BEELD  

CONTACT HASSAILT