Wat is Hassailt?

Vanwege de rijke historie van de scheepvaart in Hasselt en de vele scheepswerven toen, is er door een groep vanuit de toen nog bestaande VVV en de historische vereniging het idee geopperd om een nautisch evenement te organiseren, met als thema de scheepsvaart van vroegere tijden aan het Zwarte Water en in de grachten weer tot leven te brengen en zo werd er in juli 1992 de eerste editie gehouden

Zo kwamen ze in contact met de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch bedrijfsvaartuig (LVBHB). Deze groep behoort tot een grote vloot van mooie historische schepen, de vereniging houdt elk jaar een reünie in Nederland, het éne jaar in Noord, het jaar daarop Midden en daarop in Zuid Nederland.

En zo werd Hasselt het decor voor wat er vroeger in ons mooie Hanze Stadje zich allemaal afspeelde. Het was een plaatje: de kade, de grachten vol met historische schepen uit de vergane  glorie. Mede door een kleine groep vrijwilligers en het enthousiasme van de bevolking ontstond het idee om dit een vervolg te geven onder de naam Hassailt. Na 1992 moest men 10 jaar wachten op een herhaling en zo werd 2002 gekozen door de LVBHB om de reünie weer in Hasselt te houden. Om in aanmerking te komen om de reünie hier te organiseren moet men naar de landelijke vergadering van de LVBHB om de leden te overtuigen  waarom zij koers moeten zetten naar onze mooie Hanze stad Hasselt.

Maar waarom komen de schippers om de vijf jaar graag naar ons stadje? Het decor van het verleden komt mooi tot zijn recht in Hasselt, de stichting Hassailt is er ook trots op dat het door de gehele bevolking gedragen wordt, de saamhorigheid van de bewoners die aan de kades en grachten wonen, die bijvoorbeeld stroom en sanitaire voorzieningen beschikbaar stellen. Mede door deze spontane acties heeft Hasselt zich goed op de kaart gezet, naar tevredenheid van de vereniging. Met als resultaat mooie ligplaatsen voor historische schepen aan de kade als bij de kalkovens.

Ook dit jaar komen zoals in 2012 een grote groep zalmschouwers naar Hasselt. De leden van de Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw (VBZ) zijn erg enthousiast  over het hartelijke en warme ontvangst van de bewoners van Hasselt en komen daarom ook weer graag naar Hassailt 2023. De groep zalmschouwers ligt bij de Kalkovens, hier is ook vis te koop.


Erfgoedtour LVBHB bezoekt Hasselt

Dit jaar mag de LVBHB (Landelijke Vereniging Behoud Historische Beroepsvaart) hun 50 jarige jubileu...

Lees verder

FOTOALBUM | HASSAILT IN BEELD  

CONTACT HASSAILT